Ergun Göze 


Hukukçu, Gazeteci - Çevirmen - Fıkra Yazarı - Yayıncı
29 Mart 1931 - 12 Ekim 2009


"gazetecilik, yazı hayatı bir mikrop gibi insanın içine girdi mi, bir daha çıkmaz. ben de, gazeteciliğe bir fikir içinde olduğum için, o fikrin çok saldırıya ve haksızlığa uğradığını gördüğüm için girdim." ergun göze

araştırma, biyografik yazı; yakup kadri bozalioğlu

Ergun Göze; 29.03.1931 Sivas doğumlu. İlkokulu Sivas'ta Fevzi Çakmak İlkokulu'nda, liseyi Sivas lisesi'nde ve Çorum Lisesi'nde okudu. 1957 yılı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

1960 yılında birkaç arkadaşıyla beraber Babıali Yayınevi'ni kurarak bir süre yayımcılık, ardından serbest avukatlık yaptı. Basın hayatına Mümtaz Turhan'ın neşrettiği Ölçü mecmuasıyla girdi. 1961'de kitap haline getirilen Meşhurların Son Sözleri adlı eseri Son Havadis gazetesi'nde yayımlandı. 1965 yılında Babıali'de fıkra yazarlığına Sabah gazetesi'nde başlayıp, 1969 yılına kadar Tercüman gazetesinde devam etti. Tercüman gazetesi'nden ayrılarak, 1988'de Türkiye gazetesi'nde fıkra yazarlığına başladı ve iki yıl kadar devam etti.

Televizyonlardan TGRT'de haber yorumculuğu yaptı. 2003-2006 tarihleri arası Çukurova Grubu'nun yayın haklarını satın aldığı Halk'a ve olaylara Tercüman gazetesi'nin KÖŞEBAŞI adlı köşeşinde yazıları yayımlandı.

Ölçü dergisinde Ahmet Kenan müstear adı ile makaleleri yayımlandı. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı kurucularından olan Ergun Göze'ye 2007 yılının Ekim ayında Kubbealtı Vakfı tarafından yazı hayatının 50. yılında bir şükran günü tertiplendi.

2003 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülüne layık görülen, sürekli basın kartı sahibi olan Ergun Göze; Boğaziçi Yayınları'nın editörlüğünü yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti TGC'nin üyesiydi.

İstanbul-Kadıköy Moda'da ki evinde rahatsızlanarak 12 Ekim 2009 Pazartesi günü hayatını kaybeden Gazeteci-Yazar Ergun Göze'nin cenazesi 13 Ekim 2009 Salı günü İstanbul'da Zeytinburnu Merkezefendi Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Merkezefendi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Ergun Göze; Evli ve üç çocuk babasıydı.

Vefatından yaklaşık 8 ay sonra 28 Mayıs 2010 tarihinde Cuma günü; Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı işbirliği ile Sivas'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde Ergun Göze Anma Programı düzenlendi. Anma gününde, Eşi Yazar Hicran Göze, Kızı Yazar Zeynep Uluant, Kubbealtı Vakıf Başkanı Sinan Uluant, Eski Milletvekili-Yazar Rasim Cinisli ve Prof. Dr. Fahrettin Göze; Ergun Göze'nin hayatı, kişiliği ve eserleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Sivas Aydınlar Ocağı Başkanlığında Kocaeli Aydınlar Ocağı Mensuplarınca Aydınlar Ocağının 44. şura gününde şura üyeleriyle beraber 28 Ekim 2016 tarihinde Cuma günü Ergun Göze adına; Sivas'ta Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde Ergun Göze Salonu açılışı yapıldı. Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yine adına Ergun Göze Salonu adı verilmiştir.



603

Son güncelleme: 25.7.2019 | Sayfa Gösterimi: 1553

Netmon
Ekotaş Emlak
Metro Turizm
Güler İnşaat İletişim
Tanrıverdi Alüminyum
 
 
Ziyaretçi Defteri Sivas Fotoğrafları Sivas Haber Arama    
 
 
 

Ara{ZZ}arA