Dr. Öğr. Üyesi Doğan Kaya 


Şair, Eğitimci - Folklor Araştırmacısı - Yazar
Cumhuriyet Üniversitesi
Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi
Türk Halkbilimi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı


araştırma, biyografik yazı; yakup kadri bozalioğlu

Mahcubî mahlasıyla da bilinen Doğan Kaya; Mayıs 1952 Sivas/Ulaş Acıyurt köyü doğumlu. Sivas'ta Dört Eylül İlkokulu'nu, Atatürk Ortaokulu'nu ve Sivas Lisesi'ni okudu. 1974 yılı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu.

Sivas Lisesi'nde, Diyarbakır'da Dicle Öğretmen Lisesi'nde, Aksaray'da Ortaköy Lisesi'nde ve Bakırköy İmam Hatip Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı.

Askerlik hizmetini yedek subay olarak Kırklareli'nin Vize ilçesinde yerine getirdi.

1983'te Cumhuriyet Üniversitesi'nin açmış olduğu Halk Edebiyatı uzmanlığı kadrosu imtihanını kazanıp, bu göreve getirildi. 1988 yılında C.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü 'nde Mahmut ile Nigâr Hikâyesi Üzerinde Mukayeseli Bir İnceleme konulu tezini vererek Yüksek Lisansı'nı, 1991'de Ankara'da Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Sivas'ta Âşıklık Geleneği ve Âşık Ruhsatî konulu teziyle doktorasını yaptı.

Yayın hayatına 1972 yılında Türk Folklor Araştırmaları dergisinde başladı.

1984'ten itibaren alanı ile ilgili olarak .... kadar millî ve milletlerarası kongre ve bilgi şölenine katıldı. ..... lisans, ..... tane de Yüksek Lisans tezi yönetti.

2002-2003 öğretim yılında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te; Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak çalıştı.

Yazdığı şiirlerin bir kısmında Mahcubî mahlasını kullandı.

Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından İçimizden Biri Doğan Kaya Programı
21 Mayıs 2013 Pazartesi günü Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yaptı.

Doğan Kaya; 1991 yılında Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından 'İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Aralık 2001'de MOTİF Halk Oyunları Eğitim Derneği'nin Gençlik Kulübü tarafından 'Halkbilim Araştırma ve Hizmet Ödülü' verildi. 2006 yılında Kayseri Sağlık Eğitim Enstitüsü'nce 'Türklük Bilimine Hizmet Ödülü'ne, 2008'de Şarkışla Âşık Veysel Halk Kültürü Araştırma, Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi tarafından 'Âşık Veysel Halk Kültürüne Katkı Ödülü'ne, 2010 yılında da Osmaniye Folklor Araştırma Derneği'nce 'Türk Kültürüne Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Yine; 9 Nisan 2011 yılında Sivas Hizmet Vakfı tarafından Sivas Folkloruna Hizmet Ödülü'ne, 17 Haziran 2012 tarihinde Kars Belediyesi Dede Korkut Ödülü'ne, 10 Aralık 2016 yılında HKAK Halk Kültürlerini Araştırma Derneği tarafından Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü'ne, 19 Şubat 2017 yılında da TROYA Folklor Araştırmaları Derneği'nce Pertev Naili Boratav-Halkbilim Ödülü'nü layık görüldü.

Türkiye Yazarlar Birliği, Folklor Araştırmaları Kurumu ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İLESAM üyesidir.

Eğitimci, Şair - Yazar Ayşe Benek Kaya ile evli olan Doğan Kaya; Sibel, Zeynep Aslıhan, Tâhâ Tuna adında üç çocuk babasıdır.


Şiirleri:


Hakkında Yazılan Şiirler:
-Doğan Kaya Tam Bir Sivas Neferi - Şevki Kayaturan

Son güncelleme: 27.7.2019 | Sayfa Gösterimi: 2370

Netmon
Ekotaş Emlak
Metro Turizm
Güler İnşaat İletişim
Tanrıverdi Alüminyum
 
 
Ziyaretçi Defteri Sivas Fotoğrafları Sivas Haber Arama    
 
 
 

Ara{ZZ}arA