Hasan Hüseyin Korkmazgil 


ekmeği bol eyledik
acıyı bal eyledik
sıratı yol eyledik
geldik bugüne

hasan hüseyin korkmazgil

'yıllardır yazar, çizer, söylerim; bilineni bilinmeze, görüneni görünmeze, duyulanı duyulmaza, kısacası, somutu soyutu itme değildir şiir'in işi. tam tersi; bilinmezi bilinir, görünmezi görünür, duyulmazı duyulur, duyumsanmazı duyumsanır, algılanmanızı algılanabilir yapmaktır.' hasan hüseyin korkmazgil


'benim en değerli arkadaşımdı o. gençliğimin ankara'sında sık sık buluşurduk. hep yurdun durumu, şiir ve kitaplar üzerineydi söyleşilerimiz.' eğitimci, şair - yazar m. güner demiray


Eğitimci, Şair - Yazar
4 Mart 1927 - 26 Şubat 1984


bir çok şiirini şarkılarda dinlediğimiz; mizahi hikâye, gezi ve çocuk kitapları yazarı, şair hasan hüseyin korkmazgil'i ölümünün 35. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

araştırma, biyografik yazı; yakup kadri bozalioğlu

Hasan Hüseyin Korkmazgil; 04.03.1927 Sivas/Gürün doğumlu. Babası bir demiryolu işçisiydi.

1939'da Gürün'de Cumhuriyet İlkokulu'nu, 1942 yılında parasız yatılı sınavını kazanarak 1945'de Niğde Ortaokulu'nu, 1948 yılında da Adana Erkek Lisesi'ni okudu. Lise yıllarındayken şiir yazmaya başladı. 1950 yılı Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu.

Yüksek öğrenimden mezuniyetinin ardından Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde edebiyat öğretmenliğine başladı.

Siyasi faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle, ilk yılında mesleğinden uzaklaştırıldı. 1951 TCK'nin 142. maddesine aykırı eylemde bulunmaktan tutuklandı, üç yıl hapse mahkum edildi.

Hasan Hüseyin Korkmazgil; 1950'li yıllarda ve birkaç yıl sonrası ilçesi Gürün'de inşaat işçiliği, hayvan bakıcılığı ve toprak işçiliği yaptı. Birkaç yıl öncesinden 1960 yılı dahil bu tarihe kadar ki süreçte Sivas'ta trenlerde, otellerde ve kahvelerde gezici karakalem portre resimler yapıp, çizdi. Arzuhalcilik, tabela ve düzeltmenlik gibi işlerde uğraşarak geçimini sağlamaya çalıştı. 1960'da İstanbul'a, sonra da Ankara'ya yerleşti.

İlk şiiri 1959'da Dost dergisi'nde yayınlandı. 'Dost, Yelken, Ataç, Varlık, İmece, Yön, Sosyal Adalet' gibi dergilerde şiirleri, 'Karikatür, Taş, Akbaba ve Yön dergi'lerinde de gülmece öyküleri ve fıkraları yayınlandı.

Bir süre Akis dergisinde çalıştı. Yazılarının yayınlandığı Forum dergisini devralıp 1968-1970 yılları arası derginin yönetmenliğini yaptı.

12 Ekim 1969 tarihinde TBMM'nin 14. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerinde Çorum'dan Türkiye İşçi Partisi TİP'den milletvekili adayı oldu.

1972-1973 yılları arası Toplum dergisini yönetti.

Çocuk kitabı ve mizah yazarı, şair Hasan Hüseyin Korkmazgil; 1964' de Kavel adlı kitabıyla Yeditepe Şiir Armağanı'nı, 1971'de Kızıllkuğu adlı kitabıyla TRT'nin 1970 yılı Sanat Başarı Ödülü'nü, 1981'de adlı eseriyle Şair Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü'nü, 1981 yılında da yine adlı kitabı ile Nevzat Üstün Şiir Ödülü'ne layık görüldü.

Hasan Hüseyin Korkmazgil; 26 Şubat 1984 tarihinde Pazar günü beyin kanaması geçirerek Ankara'da yaşamını yitirdi.


-Zara Kültür Araştırma Grubu tarafından; 6 Haziran 2007 tarihinde bu sayfa oluşturulmuştur.

Son güncelleme: 13.6.2019 | Sayfa Gösterimi: 2883

Netmon
Ekotaş Emlak
Metro Turizm
Güler İnşaat İletişim
Tanrıverdi Alüminyum
 
 
Ziyaretçi Defteri Sivas Fotoğrafları Sivas Haber Arama    
 
 
 

Ara{ZZ}arA